Burgemeester Montfoort ook weg na Bloklandaffaire, coalitie start door

MONTFOORT - Burgemeester Jansen van Montfoort stapt vervroegd op. Aanleiding is de Bloklandaffaire, waardoor in januari alle wethouders hun portefeuilles al beschikbaar stelden. Woensdag werd ook bekend dat de coalitie een doorstart maakt en dat twee van de opgestapte wethouders terugkomen.
Eigenlijk zou burgemeester Jansen op 1 juli terugtreden, maar woensdag maakte hij bekend het per 17 februari voor gezien te houden. "Gezien de ontstane situatie en in het belang van de gemeente Montfoort heeft bij besloten om op dinsdag 17 februari aanstaande terug te treden", staat in een persbericht van de gemeente.

GEHEIM

De wethouders Jonkers, Vlaar en Langerak stelden hun portefeuilles in januari beschikbaar toen duidelijk werd dat er geheime afspraken waren gemaakt met een agrariër aan de Blokland. Volgens de rechter had het college van B en W dat nooit mogen doen.
De uitspraak van de rechter over de Bloklandaffaire was voor de Montfoortse gemeenteraad aanleiding om opdracht te geven voor een integriteitsonderzoek. Burgemeester Jansen zegt het van groot belang te vinden om de commissie die de handelswijze van het gemeentebestuur moet onderzoeken alle ruimte te geven.

DOORSTART

Informateur Rudi Boekhoven maakte woensdag bekend dat een doorstart van de coalitie mogelijk is. Volgens hem is er genoeg steun voor een terugkeer van Vlaar en Langerak. Wethouder Jonkers is niet beschikbaar, omdat hij de ruimte wil geven aan het integriteitsonderzoek.
Het is nu aan commissaris van de koning Willibrord van Beek om eventueel een waarnemer te benoemen.

Burgemeester Jansen over zijn aftreden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.