"Weg met spooksupermarkt Soesterberg"

SOESTERBERG - GroenLinks wil af van de nepsupermarkt van PLUS in Soesterberg. In een reportage op RTV Utrecht was maandag te zien dat de keten mogelijk bewust de komst van concurrenten blokkeert. De lokale GroenLinks-fractie vraagt het gemeentebestuur van Soest om opheldering.
PLUS verhuisde recent naar een nieuw pand aan de Rademakerstraat. Het oude filiaal van de keten zit vijftig meter verderop. Daar heeft PLUS nu een uitgeklede buurtsuper ingericht.
In de winkel zijn amper producten of winkelwagentjes te vinden en er zijn alleen pinkassa's. Ook zijn de openingstijden beperkt en is er nauwelijks personeel. Omdat vlakbij de echte PLUS-supermarkt zit, trekt de buurtsuper weinig klanten.

DORPSHART

Juist om het dorpshart op te knappen ging de lokale politiek akkoord met de verhuizing van PLUS. Dit was niet de bedoeling van de opknapbeurt, stelt GroenLinks. De partij wil dat het college PLUS aanspoort om het oude pand niet onnodig bezet te houden. De supermarktketen moet meewerken aan een 'vitale' Rademakerstraat, vindt GroenLinks.

CONCURRENTIE

Volgens bewoners en pandverhuurder Putman houdt PLUS de winkel open om te voorkomen dat een andere supermarkt erin gaat. Terwijl veel dorpelingen juist graag een andere supermarkt erbij willen, liefst een Aldi of Lidl. Daarvoor moeten ze nu naar Den Dolder.
Verhuurder Putman zegt dat een andere supermarkt graag het pand zou willen betrekken, maar dat dat niet kan omdat Plus nog vier jaar een contract heeft.

PLUS

PLUS Nederland laat RTV Utrecht weten zelf ook niet blij te zijn met de ontstane situatie. "Wij wisten al een poosje dat we gingen verhuizen naar de Rademakerstraat en daarom wilden we het huurcontract afkopen", zegt woordvoerder Jennita den Boer. "We zijn echter niet tot een overeenstemming gekomen met de verhuurder. Daarom hebben we er nu een soort buurtsuper van gemaakt, supermarkt Soesterberg."
GroenLinks hoopt dat het college op korte termijn in gesprek gaat met PLUS.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.