Carnaval op punt van losbarsten

Archief: Carnaval in Hoogland
Archief: Carnaval in Hoogland © Michel Stokkel
PROVINCIE UTRECHT - Feestvierend Utrecht is er klaar voor: Carnaval staat op het punt van beginnen. Al is de officiële startdatum dit jaar zondag 15 februari, vrijdag barsten de feesten al los. In onze regio wordt het feest gevierd in onder meer Utrecht, Hoogland, Montfoort en Oudewater.
Het carnaval begint op vrijdag met het overdragen van de stadsleutel. Zo draagt in Amersfoort burgemeester Bolsius de sleutel van de stad over aan aan Prins Joris XXXIX van Grootstad St. Joris. De officiële overhandiging is bij de Monnickendam. Na dit officiële moment staan de eerste feesten op stapel.

ZANDKRUUERSGAT

De Amersfoorste wijk Hoogland heet de komende dagen het Zandkruuersgat. Prins Goud was vrijdagochtend al vroeg op stap om een bezoek te brengen aan een basisschool in de wijk. "We komen hier ieder jaar, en ieder jaar is het een feest", zegt de prins. "Veel kinderen van onze leden zitten hier op school dus een bezoekje mag niet ontbreken". Ook in andere dorpen en steden brengen carnavalsverenigingen bezoekjes aan scholen, bejaardenhuizen en zieken.
Zaterdag en zondag worden de drukste dagen met in veel plaatsen grote carnavalsoptochten. Zo zijn in Harmelen en in IJsselstein de grote optochten op zaterdag. Op zondag worden deze feesten gevierd in onder meer Achterveld en Montfoort. In de ochtend wordt er voorafgaand aan de optochten in veel dorpen nog een speciale carnavalsmis georganiseerd.

MEER INBRAKEN

De politie waarschuwt feestvierders om niet zomaar van huis te gaan. Tijdens carnaval zouden er opvallend meer inbraken en diefstallen zijn. Daarom wordt aangeraden om de deur goed op slot te doen en waardevolle spullen niet in het zicht te leggen.
Voor deze editie van carnaval wordt redelijk weer verwacht. Overdag is het de meeste tijd droog met misschien af en toe een beetje regen en middagtemperaturen rond 7 graden. 's Nachts koelt het af naar een graad of 3, meldt weeronline.nl in Zeist.
RTV Utrecht roept carnavalvierders op om hun leukste foto's en filmpjes te mailen naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Verslaggever Rik Dogger in Hoogland voor Radio M.
13-02: Maak kennis met de prins van het Zandkruuersgat.
16-02: "Carnaval in Odijk net zo leuk als onder de rivieren"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.