Grebbedijk wordt supersterk, waterschap onderzoekt kansen

RHENEN - De Grebbedijk tussen Rhenen en Wageningen wordt de komende jaren waarschijnlijk verstevigd en op sommige plekken verhoogd. Dat is nodig omdat in 2017 in een Deltawet wordt vastgelegd dat de dijk de hoogste sterktenorm krijgt.
Bij dijken met de hoogste sterktenorm mag er ieder jaar een kans van 1 op 100.000 zijn dat hij doorbreekt. Volgens Waterschap Vallei en Veluwe betekent dit dat de Grebbedijk straks nagenoeg niet meer kan bezwijken.
Dat is maar goed ook want de dijk, met een lengste van 5,5 kilometer, beschermt de hele Gelderse Vallei tot voorbij Amersfoort. Bij een doorbraak zou het water in delen van Veenendaal ruim drie meter hoog komen te staan en zouden 250.000 mensen getroffen worden. De totale directe en indirecte economische schade zou dertig miljard euro zijn, zegt het waterschap.
De Grebbedijk voldoet nu aan de huidige eisen, waarbij er ieder jaar een kans van 1 op 1.250 op een doorbraak mag zijn. Het waterschap wil inspelen op de regels die straks gaan gelden en onderzoekt daarom de kansen die er zijn als de Grebbedijk wordt verbeterd. Dat doet Vallei en Veluwe met de provincies Utrecht en Gelderland en de gemeente Wageningen.
Het schap wil ook in gesprek met bijvoorbeeld Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en andere gemeenten. Omwonenden worden later eveneens bij het proces betrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.