Flatbrand Overvecht verdrijft roze wolk van Utrechts gezinnetje

UTRECHT - De roze wolk van een kersvers Utrechts gezin is verdreven door een asgrijze donderwolk. Hun kraamtijd is ruw verstoord door de grote flatbrand aan de Centaurusdreef in Overvecht en de communicatie met woningcorporatie Mitros verloopt stroef.
Op dinsdag 3 februari worden Nick (26) en Priscilla (23) vader en moeder van Tessa. Nog geen 48 uur later breekt er een grote brand uit op de zesde verdieping van hun flatcomplex aan de Centaurusdreef in Overvecht. De ramen in hun woning springen, de gevel raakt beschadigd en het stinkt naar rook. Ook is er geen elektriciteit meer. Het gezin kan de kraamtijd daarom niet beleven in de vertrouwde flat op de negende etage.

SCHRIK

Beide ouders zijn niet thuis als de vlammen 's nachts uit het gebouw slaan. Nick is bij zijn moeder in Vleuterweide. "De volgende ochtend kwam ze me vertellen dat er brand was geweest in ons flatgebouw. Dan schrik je natuurlijk. Ik ben dezelfde dag nog gaan kijken en kon snel wat spullen meenemen", zegt de jonge vader.
"Ik lag gelukkig nog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis met Tessa", vertelt Priscilla terwijl zij haar dochtertje een flesje geeft. "Je moet er niet aan de denken dat je thuis bent met de kleine als zoiets gebeurt. Iedereen stond 's nachts op straat, sommigen zelfs in hun onderbroek."

ONTRUIMD

In eerste instantie worden twintig flatwoningen ontruimd vanwege de brand. Tien flats, waaronder die van Nick en Priscilla, zijn langere tijd onbewoonbaar. Het stel besluit om bij de moeder van Nick te gaan logeren. Ze zijn blij dat het kan, maar treuren ook om de verloren kraamtijd. "We hebben hier onze eigen spullen niet en Tessa moet nu in de kinderwagen slapen", zegt Nick.

KRAAMVISITE

"We ontvangen hier ook geen kraamvisite", vult Priscilla aan. "We willen onze babykamer laten zien en vrienden en kennissen liever in ons eigen huis ontvangen." Nick knikt instemmend. "Het is echt jammer. Je kan wel zeggen dat onze roze wolk een donderwolk is geworden."

COMMUNICATIE

Het stel vindt dat de communicatie van woningcorporatie Mitros te wensen overlaat. "We willen weten wanneer we naar huis kunnen, maar worden niet gebeld. Je moet er zelf achteraan om duidelijkheid te krijgen. Ze zeggen dat we de website in de gaten moeten houden. Daar verschijnen af en toe updates, maar de laatste is al weer van vijf dagen geleden." Het stel hoopt komend weekend weer naar huis te kunnen zodat de kraamtijd echt kan beginnen, maar zeker is dat nog niet.
Mitros heeft de lift in het complex inmiddels laten repareren en het vrijgekomen asbest is verwijderd. Grootste probleem was dat de flat heel nat was door het bluswater. Hierdoor is het gevaarlijk om de elektriciteit aan te sluiten. Afgelopen week zijn de verwarmingen vol aangezet om de flat weer droog te krijgen. Er kan nu gewerkt worden aan het herstel van de meterkast.
Het grote gezin dat in de flat woonde waar de brand uitbrak is elders ondergebracht. De bewoner die gewond raakte zit al weer enige tijd thuis. De brand in hun flat is vermoedelijk ontstaan door een kacheltje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.