Mogelijk toch onderhandelingen over loonoffer V&D

UTRECHT - De vakbonden en V&D hebben van de rechter 48 uur de tijd gekregen om na te gaan of onderhandelingen over een salariskorting toch nog zinvol zijn.
Aanleiding voor de beslissing is een voorstel waarmee V&D de vakbonden maandag verraste tijdens het kort geding over de gewraakte loonmaatregel. De warenhuisketen stelt een winstdelingsregeling voor, waarmee de gevolgen van de salariskorting van 5,8 procent van de V&D-werknemers zouden kunnen worden beperkt.

VAKBONDEN

De vakbonden zeggen zeker in te gaan op een uitnodiging van het bedrijf om hierover te komen praten, maar verwachten er weinig van. "Zo'n plan lijkt alleen maar zinvol als er winst wordt gemaakt en die garantie is er niet", zei CNV-bestuurder Martijn den Heijer na afloop van het kort geding.
Vertegenwoordigers van V&D wilden verder geen nadere toelichting geven. Als de partijen het niet lukt vóór woensdag eruit te komen, doet de rechter volgende week maandag uitspraak.

VERLIES

V&D meldde tijdens de zaak vorig jaar 49 miljoen euro verlies te hebben geleden. In 2013 was dat nog 42 miljoen euro. De warenhuisketen, die 127 jaar geleden werd opgericht, draait naar eigen zeggen al twintig jaar met verlies.
V&D zegt dat het voortbestaan van het winkelbedrijf weer in gevaar komt, als de loonkosten van de 5000 V&D-werknemers niet blijvend worden verlaagd. De salariskorting is het laatste puzzelstukje in het reddingsplan.

AKKOORD

Het concern bereikte een week geleden een akkoord met vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder Sun Capital en de Belastingdienst. Daarmee werd een dreigende surseance voorkomen. Maar volgens V&D komt de overeenkomst in de prullenbak terecht als de salariskorting sneuvelt. De partijen waarmee het akkoord werd gesloten, zouden zich dan terugtrekken.
De vakbonden vinden de forse salariskorting onacceptabel en verwijten het winkelbedrijf de 5000 werknemers geen enkele zekerheid te bieden, bijvoorbeeld een baangarantie.
V&D denkt met de salariskorting 10 tot 12 miljoen euro te kunnen besparen. Dat relatief kleine bedrag moet toch ergens anders vandaan kunnen worden gehaald, menen de bonden, gezien de ingrijpende gevolgen voor de werknemers. Die zouden er volgens berekeningen van het CNV er 200 tot 300 euro per maand op achteruit kunnen gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.