"Zuluhangar is geen monument"

SOESTERBERG - De Zuluhangar op de voormalige Vliegbasis Soesterberg heeft geen speciale historische waarde. Dat staat in een onderzoeksrapport van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, dat in opdracht van het ministerie van Defensie is uitgevoerd.
De conclusie uit het rapport betekent dat defensie het gebouw zonder problemen kan slopen om plaats te laten maken voor nieuwbouw. Dat was moeilijker geweest als het gebouw een officiële monumentenstatus zou hebben gekregen.

OORLOG

In de Zuluhal stonden tijdens de Koude Oorlog 24 uur per dag 7 dagen per week twee straaljagers klaar. Die konden binnen vijf minuten de lucht in. De toestellen werden ingezet om Russische en Oost-Duitse toestellen te onderscheppen die richting Nederland vlogen.
Piloten en grondpersoneel sliepen in een aanbouw van de Zuluhal. De hal was ook de plek waar in 1994 het commando van de basis door de Amerikanen aan Nederland werd overgedragen.

ICOON

Historicus André Viersen van het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedens uit Utrecht en gespecialiseerd in militaire bouwwerken bestempelt het gebouw als één van de iconen van de Koude Oorlog in Noord-West Europa. Hij pleit al tijden voor behoud.
De hal wordt nu gebruikt voor de opslag van voertuigen van een speciale eenheid van het leger. "Maar het is met wat aanpassingen nog beter geschikt te maken voor dat doel, waardoor sloop niet nodig is", aldus Viersen.
"Als dit gebouw met de grond gelijk wordt gemaakt, gaat misschien wel het belangrijkste stukje van de voormalige vliegbasis verloren. Dat moet je niet willen. Als je een top 10 zou samenstellen van gebouwen met historische waarde wat betreft de Koude Oorlog, zou de Zuluhal heel hoog op dat lijstje staan."

SLOOP

Alleen Defensie zelf kan de sloop nog tegenhouden door te kiezen voor renovatie. Nu het rapport van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed er ligt, gaan rekenmeesters de opties naast elkaar leggen. Sloop lijkt daarbij de voorkeur te krijgen.
Vanwege de oude staat en indeling van de voormalige vliegtuighal lijkt opknappen te duur. Defensie moet door bezuinigingen iedere euro omdraaien.

29-01: "Behoud Zuluhangar vliegbasis Soesterberg"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.