Taxichauffeurs Uber rijden nu ook in Utrecht zonder vergunning

UTRECHT - Taxidienst Uber is nu ook in Utrecht actief. Via een app op de mobiele telefoon kan een klant een taxi die in de buurt is bestellen. Het bedrijf achter de taxi's heeft chauffeurs met en zonder vergunning in dienst.
Chauffeurs met een licentie rijden onder de naam UberBLACK voor een lager tarief dan reguliere taxichauffeurs. Chauffeurs zonder taxivergunning kunnen zich aanmelden en worden ingezet onder de naam UberPOP.

PAPIEREN

"Alle kandidaten komen langs bij ons op kantoor," zegt Niek van Leeuwen, general manager van Uber Benelux. "We controleren hun gegevens. Voor UberPOP moet je bijvoorbeeld een verklaring omtrent gedrag aanvragen. Als je auto voldoet en je papieren zijn in orde dan kun je bij ons geld gaan verdienen."
Geld wordt er in ieder geval verdiend bij Uber zelf. Het bedrijf haalde begin december een miljard euro op bij investeerders.

VERBODEN

UberPOP is omstreden omdat het bij wet verboden is dat een chauffeur zonder licentie in een taxi rijdt. In december bevestigde de rechter dat nog eens. Uber is echter niet van plan te stoppen en wil dat de wet uit 2000 gemoderniseerd wordt. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag rijden al licentieloze chauffeurs. Utrecht heeft wat langer moeten wachten, omdat de taxiservice Nederland stad voor stad wil veroveren.
De taxibranche in Utrecht is over het algemeen niet te spreken over de praktijken van met name UberPOP. Taxichauffeurs vrezen voor hun inkomsten en spreken tegen RTV Utrecht van broodroof. Veel van hen vinden het oneerlijk dat zij zich wel aan de regels moeten houden en verwachten van de politie en overheid dat ze zullen optreden. Voor woensdag staat in Den Haag een landelijke demonstratie van boze taxichauffeurs gepland.

Utrechtse taxichauffeurs: UberPOP pleegt broodroof
Eerste taxiritje met Uber in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.