Verzetsstrijder krijgt dienstpistool uit Tweede Wereldoorlog weer in handen

SOESTERBERG - Een voormalige schietinstructeur van het ondergrondse verzet in de Tweede Wereldoorlog wordt in Soesterberg herenigd met zijn oude dienstpistool. De Walther PP ligt tegenwoordig in het depot van het Nationaal Militair Museum. De inmiddels 93-jarige heer Erdin had gevraagd of hij het wapen weer eens vast mocht houden.
Het pistool was een van de 38 handwapens die op 26 februari 1944 buit werden gemaakt bij een overval op het politiebureau in Delft. Dat stond indertijd onder Duits gezag. In een geheime kelder in Delft gaf Erdin met de wapens schietinstructies aan leden van het verzet.
De Walther PP werd in 1977 ingeleverd op hetzelfde politiebureau als waar het was gestolen. Het werd daarna overgedragen aan het Legermuseum in Delft. Daar zag Erdin het wapen voor het eerst terug. Ook toen mocht hij het even vasthouden.
Erdin wordt dinsdagmorgen in Soesterberg vergezeld door zijn zoon. Het Nationaal Militair Museum, dat de collectie van het Legermuseum heeft overgenomen, bezit veel oude wapens uit de oorlog. Die zijn in een speciale ruimte te bezichtigen.

Verzetsstrijder krijgt dienstpistool uit Tweede Wereldoorlog weer in handen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.