Eigenaar verdwenen oehoe speurt Griftpark af

© Aneo Koning
UTRECHT - Een eigenaar van een vermiste oehoe heeft dinsdagavond in het Utrechtse Griftpark gezocht naar de verdwenen vogel.
Jeroen Settels uit Leusden is sinds eind 2013 zijn oehoe Pluisje kwijt. Toen hij dinsdagochtend vernam dat er een oehoe was gespot in het Utrechtse Griftpark keek hij alle foto's na die hij kon vinden, maar daarop was moeilijk te zien of het om Pluisje ging.
Settels besloot daarom zelf naar Utrecht te gaan. Samen met een vriend en parkbeheerder Wim Horst speurde hij met een grote zaklamp het park af, maar de oehoe vond hij niet. Ook een lokroep en voer sorteerden geen effect.
Omdat het dier 's middags naar het Zocherpark zou zijn gevlogen, is daar nog even gezocht, maar ook daar werd de oehoe niet meer gezien.
Dat een oehoe in Utrecht opduikt is opmerkelijk. De roofvogels leven in bossen en op vlakten en zijn normaal gesproken erg trouw aan hun eigen leefgebied. In Nederland is de soort nog zeldzaam. In 2009 werden er twee broedparen in de Achterhoek en vijf in Limburg gemeld.
Oehoes broeden het liefst op stenen hellingen die in Nederland niet vaak voorkomen. Ze jagen voornamelijk op houtduiven, ratten, kraaiachtigen en egels. Er zijn gevallen bekend van oehoes die zich agressief naar mensen gedragen, maar volgens Vogelbescherming Nederland is daar in dit geval nog niets over te zeggen.
De Vogelbescherming denkt dat de oehoe nog wel even in Utrecht blijft. In de binnenstad is voldoende voedsel te vinden voor het beest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.