"Syrië-meisjes Zeist benaderd via Facebook"

ZEIST - Leerlingen van De Breul in Zeist zagen hun in Turkije aangehouden schoolgenoten radicaliseren. De twee meisjes waren zeker op weg naar Syrië, zeggen ze tegen RTV Utrecht. Het contact is volgens hen gelegd via Facebook. "We hebben ze nog gewaarschuwd", zegt een leerling. De vraag rijst of de meisjes zijn geronseld.
De scholieren waar het om gaat zijn een 15-jarig meisje uit Driebergen en een 16-jarig meisje uit Zeist. Ze zijn inmiddels weer terug in Nederland. Een ander 16-jarig meisje uit Zeist wordt nog gezocht. Het is niet bekend of zij in Turkije is of mogelijk al is doorgereisd naar Syrië.

KLEDING

Na de zomer kwamen de twee meisjes ineens naar De Breul met bedekkende kleding. "In de eerste twee klassen droegen ze nog spijkerbroeken en shirtjes. Van de een op de andere dag droegen ze hoofddoeken en al snel werd het een soort lange jurk. Het bedekte alles behalve hun handen en gezicht. Dat viel wel op natuurlijk", vertelt een scholiere van De Breul.

FACEBOOK

De reden van het vertrek van de beide meisjes is vooralsnog onduidelijk. De school zelf heeft weinig informatie gekregen, maar medeleerlingen kennen de meiden wel goed. Ze werden volgens hen steeds strikter in de islamitsche leer. "Een van de meisjes is via Facebook in contact gekomen met mensen in Syrië. We zeiden nog: wat doen je nou, je moet echt uitkijken. Ik wist al dat het foute boel was", zegt een scholier van De Breul.

VERRAST

Twee van de drie vertrokken meisjes waren bekend bij jeugdzorginstellingen en ook de school had door dat de meiden veranderden. Toch is de leiding verrast dat de twee zijn aangehouden in Istanbul. Afgelopen vrijdag zaten de tieners nog in de schoolbanken en deden ze mee aan de voorbereiding van de toetsweek, zegt rector Michel ter Laak van De Breul. De meiden droegen een hoofddoek en een lange zwarte rok, maar geen niqaab. Het gerucht gaat dat de twee posters van Charlie Hebdo hebben verscheurd, maar daar is de rector niets van bekend.

TERUGKEER

Ter Laak overlegt op dit moment met de instanties over hun terugkeer naar de schoolbanken. Ook praat hij met zijn docenten. De rector wil weten of er geen signalen zijn gemist en of hij iets had kunnen doen om te voorkomen dat de meiden zouden afreizen.
De aangehouden meisjes zitten niet vast, want ze worden nergens van verdacht. Wel hebben ze zich onttrokken aan de ouderlijke macht. De Raad voor de Kinderbescherming is ingeschakeld. Ook Jeugdzorg is betrokken bij de zaak.

BURGEMEESTERS

De burgemeesters Koos Janssen van Zeist en Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug reageren alleen schriftelijk op de zaak. "De afgelopen dagen zijn wij goed geïnformeerd over de vermissing van de meisjes. We hebben vanzelfsprekend goede zorg voor het welzijn van de meisjes, de betrokken gezinnen en voor de school, de medeleerlingen en hun ouders. Wij hopen dat ook het derde meisje in goede gezondheid teruggevonden wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.