Bart van U. zwijgt bij verhoor over dood Els Borst

BILTHOVEN - Bart van U., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van oud-minister Els Borst uit Bilthoven, beroept zich op zijn zwijgrecht. Dat meldt zijn advocaat Noëlle Pieterse. Zijn verhoor, dat de politie dinsdag had gestart, is daarom voorlopig geëindigd.
De 38-jarige Van U. zat al vast voor de moord op zijn 43-jarige zus. Het Openbaar Ministerie meldde 26 januari dat hij door een DNA-match ook in verband wordt gebracht met de dood van Borst in 2014.

MISDRIJF

D66-coryfee en oud-vicepremier Borst werd vorig jaar dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Na enkele dagen werd bekend dat er een misdrijf in het spel was.
De politie noemde Van U. eerder al verward. Ook in het onderzoek naar de dood van Borst had de politie laten weten dat er specifiek werd uitgekeken naar een verwarde man die in de week voor haar dood 's ochtends vroeg bij Borst heeft aangebeld.

GRONDIG EN BREED

Inmiddels heeft het OM een onderzoekscommissie ingesteld die "grondig en breed'' moet gaan bekijken wat er de afgelopen jaren allemaal rond Bart van U. is gebeurd. Dat onderzoek is voor het zomerreces afgerond.
Hoewel de verdachte meerdere keren in contact kwam met justitie en er grote zorgen waren over zijn geestelijke gesteldheid, wist hij steeds psychiatrische hulp te ontlopen. Volgens het OM is Van U. tegen de zin van justitie nooit behandeld voor waandenkbeelden en zijn allesoverheersende angsten voor een islamitische terreuraanslag. Ook werd destijds geen DNA-materiaal bij de verdachte afgenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.