Ronselaars IS lijken op religieuze loverboys

UTRECHT - De hulplijn radicalisering in Utrecht ziet dat jongeren vaak via internet benaderd worden voor de jihad. De afgelopen maanden verdwenen tientallen jongeren in onze provincie van de radar. Het zouden vooral kwetsbare jongeren zijn die via sociale media worden verleid om naar Syrië of Irak te reizen. Zij zijn vrij makkelijk te beïnvloeden, zegt Halima Maakoul van Hulplijn Radicalisering omdat ze in Nederland buiten de boot vallen.
Volgens Maakoul gebruiken de ronselaar dezelfde methode als loverboys: "De loverboy die paait de meisjes met hele mooie ideeën. Ronselaars paaien deze jongeren ook, maar dan met het hiernamaals. Er ligt een paradijs op je te wachten en dat is het eeuwige leven. Die jongeren zijn daar heel gevoelig voor."
Kwetsbare jongeren worden regelmatig via bijvoorbeeld Facebook benaderd om naar Syrië of Irak te reizen. Bij IS worden ze volledig geaccepteerd en wordt hen een prachtige toekomst voorgespiegeld. Sommigen duiken op in Syrië of Irak. Anderen worden tijdens hun reis aangehouden, zoals twee meisjes uit Zeist en Driebergen afgelopen week. Schoolgenoten weten vaak al langer dat ze met het idee spelen om zich aan te sluiten bij IS.

BEGELEIDING

Voor radicaliserende jongeren bestaat nog geen geschikte begeleiding. De hulplijn radicalisering merkt dat er veel onwetendheid heerst over jihadreizigers. "Als samenleving hebben we vrij weinig inzicht in wat de ideologie precies is, wat het inhoudt en op welke manier het een gevaar vormt."
De hulplijn verwacht dat de komende maanden veel bezorgde ouders, familieleden en docenten contact met hen zullen zoeken. Het nummer van de hulplijn is 06-81 89 35 29

Reportage met Halima Maakoul van Hulplijn Radicalisering

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.