Bonden dreigen met acties ziekenhuispersoneel

UTRECHT - Medewerkers van ziekenhuizen gaan mogelijk actie voeren. De vakbonden willen voor 9 maart uitgenodigd worden om over een nieuwe cao te praten. "Doet de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dit niet, dan komen er acties", aldus de vakbonden FNV, CNV, NU'91 en FBZ donderdag.
"We voeren nu publieksvriendelijke acties, zoals flyeren, maar de medewerkers zijn bereid tot verdergaande acties die minder patiëntvriendelijk zijn. Alleen nog opereren bij spoedeisende situaties, bijvoorbeeld. Wat niet nodig is, gebeurt dan niet", zegt onderhandelaar Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn.
Ze wil niet zeggen bij welke ziekenhuizen het personeel het werk zal neerleggen. Het zal vooral gaan om verpleegkundigen, laboratoriummedewerkers en ondersteunende diensten. "Specialisten zijn niet in loondienst. Maar een chirurg zal nooit opereren zonder assistent in de operatiekamer, zonder verpleegkundige, zonder anesthesie-assistenten."
De vakbonden en de werkgevers konden in het in november niet eens worden over een nieuwe cao, ondanks tien onderhandelingsrondes. Sindsdien ligt het overleg stil. Volgens de NVZ staat haar laatste bod nog steeds, maar komt "het einde van de houdbaarheid" in zicht. De organisatie zegt best te willen praten met de vakbonden, maar alleen "binnen de kaders van het eindbod".
De vakbonden willen meer loonsverhoging dan de ziekenhuizen bieden. Ook eisen ze minder flexwerk en meer vaste banen. Verder zouden ziekenhuismedewerkers het recht moeten krijgen cursussen te volgen, zodat ze "aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt". De bonden vinden dat de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden slechter worden door het aanbod van de werkgevers.
Bij de ziekenhuizen in Nederland werken ongeveer 190.000 mensen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.