Expositie over mobilisatie in Cultuurhuis Doorn

DOORN - In het Cultuurhuis in Doorn opent volgende maand een expositie over de mobilisatie tussen 1939 en 1940 en het effect daarvan op de burgerij.
In Doorn werd 29 augustus 1939 de staat van Oorlog en staat van Beleg afgekondigd. De Utrechtse Heuvelrug werd daardoor overspoeld door gemobiliseerde militairen die ondergebracht werden bij burgers en boeren in bijvoorbeeld schuren en scholen. Een van de scholen was De Triangel aan de Verlengde Boschlaan (nu Kortenburgerlaan) en ook De School met den Bijbel aan de Kampweg werd gevorderd.
Militairen en burgers leefden naast en door elkaar in deze periode. Ze organiseerden onder meer filmavonden, toneel, sportevenementen en ook muziekavonden om voor de nodige ontspanning te zorgen.
De expositie in het Cultuurhuis bestaat uit allerlei objecten uit deze periode, waaronder een oude ambulance voor het gewondentransport, een brancardfiets, foto's en artikelen uit de lokale krant. Ook wordt een film vertoond en zal de bibliotheek speciaal aandacht besteden aan deze gedenkwaardige periode. Verder wordt stilgestaan bij de executie van sergeant Chris Meijer op de schietbaan van Doorn bij De Ruiterberg.
De expositie in het Culthuurhuis wordt op woensdag 4 maart geopend door wethouder Hans Nijhof.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.