Struikelstenen voor Oudewaterse Joden

RHENEN - In Oudewater zijn donderdagmiddag drie zogenoemde struikelstenen geplaatst. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig legt de stenen in heel Europa ter nagedachtenis aan Joden, Roma en homoseksuelen die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Oudewater zijn de stenen gelegd voor het echtpaar Vos en hun 20-jarige stiefdochter Saartje.
De Protestantse Gemeente in Oudewater heeft veel moeite gedaan om te achterhalen wat er met het gezin is gebeurd. Ze werden in september 1942 opgepakt en een maand later naar Kamp Westerbork gebracht. Vervolgens gingen ze op transport naar Auschwitz waar ze op 26 oktober 1942 in de gaskamer om het leven zijn gebracht.
De initiatiefnemers zeggen dat de herinnering levend moet blijven. "Deze mensen zijn vergast en verbrand en hebben geen laatste rustplaats gekregen", zegt Jan Wouter van Wijngaarden van de Protestantse Gemeente. "En symbolisch geven we ze nu die laatste rustplaats."

ONDERDUIKEN

De stenen zijn door de kunstenaar ingemetseld in het trottoirs van de Korte Havenstraat. Bij de ceremonie waren ook enkele bekenden van het gezin. "We wisten dat ze opgehaald zouden worden", zegt Sinie Vergeer van Kuik. Ze konden onderduiken, maar dat durfden ze niet.
Demnig begon in de jaren negentig met zijn project. Eind vorig had hij al 50.000 struikelstenen geplaatst in meer dan duizend steden en dorpen door heel Europa.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.