Eemnesser echtpaar blikt weemoedig terug op Elfstedentocht van '85

EEMNES - Het is zaterdag dertig jaar geleden dat de legendarische Elfstedentocht van 1985 werd gereden. Ook in onze regio wonen veel mensen die toen meededen. Zo waren Wim en Betty Westerveld uit Eemnes van de partij bij de Tocht der Tochten.
Wim schaatste destijds voorop en Betty reed ergens achterin. Als vrouw was zij volgens eigen zeggen bijna onzichtbaar tussen de mannen. Ze heeft hard moeten vechten om mee te mogen doen, want vrouwen moesten in die tijd helemaal niet op schaatsen staan: "Wij vrouwen mochten met de mannen meedoen, maar voor de rest moesten we onze mond houden."

KIPPEVEL

Toch schaatsten er dertien vrouwen met de Elfstedentocht van 1985 mee. Vier vrouwen haalden zelfs de finish binnen de mannentijd. Wim is er trots op dat hij de tocht ook uitreed: "Ik krijg er nog steeds kippevel van als ik er aan denk".
Hoewel het echtpaar nu wat ouder is, schaatsen de twee nog steeds elke week om in vorm te blijven. Tijdens deze trainingen worden de 'Tocht-verhalen' graag met andere schaatsers gedeeld. Ze delen hun belevenissen graag met anderen op de baan, zegt Betty: "Op de geboorte van m'n kinderen na, was het schaatsen van zo'n tocht de mooiste dag van m'n leven".

WEER MEEDOEN

Al zijn de twee schaatsliefhebbers nu allebei bijna 70 jaar, ze zijn zeker van plan om de ijzers in Friesland onder te binden als er nu weer een Elfstedentocht gereden wordt. "Als het verantwoord is, zullen we zeker meedoen," aldus Wim.
Wim eindigde trouwens uiteindelijk op de zesde plek. Betty eindigde bij de vrouwen op de tweede plaats. De tocht werd gewonnen door Evert van Benthem.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.