Pilletje tijdens uitgaan steeds normaler

UTRECHT - Jongeren vinden het steeds normaler om partydrugs zoals xtc te gebruiken als ze uitgaan. De pillen die jongeren tussen 16 en 24 jaar gebruiken zijn bovendien steeds zwaarder en worden vaker geslikt, waardoor risico's groter worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in Utrecht.
Van de jongeren die regelmatig een party of club bezoeken, gebruikt zestig procent xtc. Andere uitgaansdrugs die in Nederland veel worden gebruikt zijn speed, cannabis, ghb en cocaïne.
Om betere voorlichting te geven aan jongeren moet er een landelijke richtlijn komen voor gemeenten, stelt het Trimbos-instituut. In het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moet meer aandacht worden besteed aan preventie en ouders moeten handvatten krijgen om het gebruik van uitgaansdrugs door hun kinderen tegen te gaan.

ONTSNAPPEN

Als redenen om pillen te slikken tijdens het uitgaan, geven jongeren aan dat het een manier is om te ontsnappen aan de hoge maatschappelijke druk en om het volwassen worden uit te stellen. Ook zeggen ze dat de drempel om de middelen te gebruiken lager is geworden door sociale media en internet.
Het gebruik van drugs is van alle tijden, maar er zijn volgens het Trimbos-instituut per generatie grote verschillen. Het aantal grote festivals (drieduizend bezoekers of meer) is in dertig jaar tijd vervijfvoudigd. Hoe vaker jongeren een festival bezoeken, des te groter is de kans dat ze drugs gaan gebruiken.
Van de patiënten die in 2009 op de festival-EHBO kwamen vanwege drugsgebruik was 39 procent onder invloed van xtc. In 2013 was dat percentage gestegen naar 62 procent. Gezien het grote aantal gebruikers is het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen ervan relatief beperkt, maar de maatschappelijke en persoonlijke impact is desalniettemin groot.

MYTHE

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het zorgelijk dat drugsgebruik onder jongeren die vaak uitgaan normaal is geworden. "Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe." Van Rijn vroeg het instituut vorig jaar om onderzoek te doen na signalen dat het drugsgebruik om een andere aanpak vraagt.

Pilletje tijdens uitgaan steeds normaler

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.