Huis Doorn blijkt veel ouder dan gedacht

Impressie van Huis Doorn tussen 1500 en 1650.
Impressie van Huis Doorn tussen 1500 en 1650. © DeRode3D
DOORN - In de bodem rondom Museum Huis Doorn zijn resten ontdekt van bouwactiviteiten uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Tot nu toe was niet bekend dat er in die tijd al is gebouwd op de plek waar nu de Plaats van Herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is gevestigd. Dat heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug maandag bekendgemaakt.
De fundamenten kwamen aan het licht bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een beveiligingssysteem. Aan de hand van de archeologische vondsten valt vast te stellen dat er in de vijftiende eeuw een kasteel met drie ronde en een vierkante toren heeft gestaan. Naast de vierkante hoektoren stond een poortgebouw.
Het kasteel lijkt vanaf circa 1350 op deze manier te zijn ingedeeld, maar in de tweede helft van de vijftiende eeuw was grootschalige renovatie blijkbaar noodzakelijk.
Huis Doorn staat bekend als woonplaats van de laatste Duitse keizer na de Eerste Wereldoorlog, maar de geschiedenis blijkt dus veel verder terug te gaan. In de Middeleeuwen en daarna was het kasteel de residentie van de domproost van Utrecht, de op een na belangrijkste man in de wijde regio.
Het kasteel werd ruim tweehonderd jaar geleden ingrijpend verbouwd tot neoclassicistisch landhuis. De oudste tekeningen van Huis Doorn zijn gemaakt halverwege de zeventiende eeuw, toen een jonkheer het huis van de geestelijken in Utrecht had gekocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.