Uitklapbare dijk langs Spakenburgse haven

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - In Spakenburg komt een nieuwe uitklapbare dijk. De huidige waterkering ligt langs de oude en de nieuwe haven is niet hoog genoeg en wordt daarom vervangen door een nieuwe. De nieuwe dam is in totaal 360 meter lang en moet het vissersdorp dus beter beschermen.
Volgens het waterschap Vallei en Veluwe gaat het om een unieke dijk. Anders dan bij veel andere waterkeringen langs bijvoorbeeld grote rivieren, waarbij balken en schotten elders staan opgeslagen, moet de volledige waterkering in Spakenburg altijd ter plekke aanwezig zijn. Een forse storm met windkracht 12 stuwt het water vanuit de Randmeren namelijk altijd zo snel op dat er weinig tijd is een waterkering op te zetten.
Er is vanwege die unieke omstandigheden dan ook gekozen voor een uitklapbare dijk die in de grond is verstopt. Medewerkers kunnen de dijk zo altijd binnen drie uur opzetten. Bovendien is het voordeel van deze nieuwe waterkering dat het historische aanzicht van het vissersdorp bewaard blijft.
Binnenkort gaat het waterschap inwoners bijpraten over het ontwerp en de bouw van de bijzondere waterkering. Als alles meezit, beginnen de werkzaamheden in 2016.

Inwoners Bunschoten-Spakenburg bijgepraat over uitklapbare waterkering

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.