Blinde met stok vaak genegeerd in het verkeer

UTRECHT - KNGF Geleidehonden roept mensen op in het verkeer alerter te zijn op blinden en slechtzienden. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat 92 procent geregeld gevaarlijke situaties meemaakt.
Fietsers en automobilisten stoppen vaak niet voor blinden en slechtzienden, ook al hebben ze de witte stok met rode strepen voor zich uitgestoken.
Ook Tamara Bessels heeft die ervaring. Ze heeft een geleidehond maar ervaart de situatie in de Utrechtse binnenstad als zeer gevaarlijk. Ze heeft al meerdere keren een nieuwe stok moeten kopen.
"Het is hier altijd druk met fietsers en om over te steken moet je het fietspad over. De hond zoekt wel de juiste plek, maar ik bepaal wanneer we over gaan steken. Hij zal wel blokkeren als het echt niet kan, maar als we eenmaal aan het oversteken zijn en er komt toch een fietser aan die keihard doorrijdt, dan zit je stok in de spaken."
KNGF Geleidehonden wil in samenwerking met de VVV's en de ANWB meer begrip kweken voor blinden en slechtzienden in het verkeer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.