Bart van U. vertrok uit Vlaamse inrichting

BILTHOVEN - Bart van U., die wordt verdacht van het doden van zijn zus en oud-minister Els Borst in Bilthoven, is eind 2013 vertrokken uit een Vlaamse psychiatrische instelling. Hij was daar gedwongen opgenomen. Dat heeft zijn advocate Noëlle Pieterse woensdag bevestigd na berichtgeving in het AD.
De 38-jarige Van U. werd op 17 oktober 2013 in verwarde toestand aangehouden bij de Israëlische ambassade in Brussel. Op 28 oktober werd hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Grimbergen, maar op 28 november vertrok hij daar weer.
Dat gebeurde een week voordat de gedwongen opname voorbij was. Daarvan was al wel besloten dat die niet zou worden verlengd.

PSYCHIATER

Zijn psychiater had Van U. nog wel aangemeld voor een behandeling in Rotterdam, maar daar maakte hij geen gebruik van.
Van U. werd in januari gearresteerd voor de moord op zijn 43-jarige zus. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde op 26 januari dat hij door een DNA-match ook in verband wordt gebracht met de dood van Borst in 2014.
Volgens het OM is Van U. tegen de zin van justitie nooit behandeld voor waandenkbeelden en allesoverheersende angsten voor een islamitische terreuraanslag. Van U. kwam meerdere keren met justitie in aanraking. In 2011 werd hij aangehouden voor verboden wapenbezit.
Inmiddels heeft het OM een onderzoekscommissie ingesteld die "grondig en breed" moet gaan bekijken wat er de afgelopen jaren allemaal rond Van U. is gebeurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.