Utrecht tolereert omstreden moslimgala

UTRECHT - De gemeente Utrecht ziet geen strafrechtelijke grond om het omstreden moslimbenefiet af te blazen. Dat laat burgemeester Van Zanen weten in een schriftelijke verklaring na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding & Veiligheid.
"In ons land is vrijheid van meningsuiting en geloof een grondrecht. Radicale opvattingen bieden geen grond voor strafrechtelijke vervolging", aldus de verklaring van de burgemeester. "Echter, wij tolereren geen opvattingen die haat zaaien of oproepen tot geweld."
Als het gala doorgaat, zal de gemeente afspraken maken met de politie en het Openbaar Ministerie om het verloop van de bijeenkomst nauwlettend te volgen. "Mochten er gronden zijn waarop we moeten optreden, dan worden passende maatregelen genomen."

TELEURGESTELD

Het CDA in de gemeenteraad is teleurgesteld in de reactie van de burgemeester. De fractie pleitte eerder voor een actieve aanpak bij de strijd tegen radicalisering, maar volgens de partij laat de formele opstelling van de gemeente zien dat het "daar niet toe in staat en bereid is."
Fractievoorzitter Sander van Waveren: "Het CDA begrijpt dat er beperkingen zijn in de wettelijke mogelijkheden, maar een formalistische opstelling speelt clubs als WorldWideRelief, die geen openheid van zaken geven, in de kaart."

LUXURY

Partycentrum Luxury heeft inmiddels via een verklaring laten weten dat het evenement toch kan doorgaan. "Gemeente Utrecht en politie hebben ons tijdens gesprekken verzekerd dat het benefiet zondag doorgang kan nemen. Zij hebben aangegeven dat de omstandigheden niet op bezwaren stuiten vanuit hun perspectief", aldus de verklaring.
"Wij vertrouwen op de expertise van de politie en de gemeente met als gevolg dat we hun advies hebben overgenomen. World Wide Relief is hier inmiddels over geïnformeerd." Eerder liet de uitbater van het zalencomplex juist weten het evenement niet langer te willen faciliteren.
Over het gala ontstond vorige week politieke ophef vanwege de mogelijke komst van extremistische sprekers. Het CDA en de ChristenUnie in de Tweede Kamer stelden schriftelijke vragen aan het kabinet, omdat ze wilden weten of er visa zijn verstrekt aan de buitenlandse sprekers en gasten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.