PGGM in Zeist wil bestuurders Amerikaans bedrijf lozen

ZEIST - De Nederlandse pensioenbelegger PGGM eist dat vier bestuurders van het Amerikaanse vastgoedbedrijf American Realty Capital Properties opstappen.
Bij ARCP kwam in oktober een boekhoudschandaal aan het licht en PGGM in Zeist is aandeelhouder. Volgens PGGM hebben de betrokken bestuurders nauwe banden met de eerder opgestapte oprichter Schorsch van het beursgenoteerde ARCP. Ze zijn daarmee ook vertegenwoordigers van een cultuur waarin het boekhoudschandaal kon plaatsvinden, vindt de pensioenbelegger.
Schorsch en vier andere leidinggevenden bij ARCP stapten in december op. Dat was zes weken nadat de affaire aan het licht was gekomen. In de resultaten van het eerste kwartaal was een boekhoudkundige fout gemaakt, die in de rapportage van het tweede kwartaal opzettelijk niet was vermeld. Justitie kondigde aan de zaak te gaan onderzoeken.
De kwestie tastte het vertrouwen van beleggers aan in het vastgoedbedrijf. In korte tijd verdampte 3 miljard dollar aan beurswaarde.
Om het vertrouwen te herstellen is het nodig dat schoon schip wordt gemaakt bij ARCP, vindt PGGM. De pensioenbelegger wil dat aandeelhouders een kandidaat voor het bestuur kunnen voordragen. Eenmaal benoemd moet die worden betrokken bij de selectieprocedure voor de nieuwe topman en andere bestuurders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.