Omstreden spreker niet op Utrechts moslimgala, veel lege stoelen

UTRECHT - De controversiële islamprediker Sheikh Assim Al-Hakeem uit Saudi-Arabië is niet naar het moslimbenefiet in Utrecht gekomen.
Vorige week ontstond commotie over het gala vanwege de mogelijke komst van extremistische sprekers. Het CDA en de ChristenUnie uitten in het bijzonder hun zorgen over de komst van Al-Hakeem vanwege zijn "ondemocratische uitspraken en om het legitimeren van de gewapende strijd in Syrië". De partijen vroegen om opheldering. CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer stelden het kabinet vragen over de kwestie.

BEZOEKERS

Rond twee uur gingen de deuren open van het moslimbenefiet in partycentrum Luxury in Overvecht. Enkele tientallen bezoekers gingen naar binnen. Rond kwart over vier waren er nog veel lege stoelen in de zaal.

VERTRAGING

Door problemen met de beamer ging het evenement met flink wat vertraging van start. Mannen en vrouwen wonen het evenement bij in gescheiden ruimtes. Filmende media waren zondagmiddag niet welkom en bezoekers moesten hun mobieltje inleveren. Ook werd hen gevraagd niet met de pers te praten.

GEMEENTE

Ondanks de discussie over het gala gaf de gemeente vorige week toestemming voor het evenement. Burgemeester Jan van Zanen zag geen strafrechtelijke grond om het benefiet af te blazen. "In ons land is vrijheid van meningsuiting en geloof een grondrecht. Radicale opvattingen bieden geen grond voor strafrechtelijke vervolging. Echter, wij tolereren geen opvattingen die haat zaaien of oproepen tot geweld", luidde zijn verklaring.
De gemeente voegde toe dat er afspraken met de politie en het Openbaar Ministerie zijn gemaakt om het verloop van de bijeenkomst nauwlettend te volgen. Na het evenement zal de 'driehoek' de bijeenkomst evalueren.
Het gala in Utrecht is volgens de organisatie bedoeld om geld in te zamelen voor moslims in benarde situaties, in landen als Palestina, Birma, Turkmenistan en Marokko. De organisatie is in handen van World Wide Relief.

Verslag bij Utrechts moslimgala

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.