"Provincieverkiezingen gaan over voorzieningen in kleine gemeenten"

PROVINCIE UTRECHT - In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen maken Nederlanders zich het meest zorgen over het verdwijnen van voorzieningen in kleinere gemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek van IPSOS in opdracht van de NOS.
Werkgelegenheid en criminaliteit scoren eveneens hoog op het lijstje met onderwerpen die volgens kiezers moeten worden aangepakt. Nederlanders denken divers over de rol van het provinciebestuur daarbij. Op de voorzieningen in kleine gemeenten zou de provincie veel invloed kunnen uitoefenen, op werkgelegenheid minder.
De zorgen van kiezers hangen sterk samen met de decentralisatie, waarbij het Rijk taken overhevelt naar gemeenten en er ook flink wordt bezuinigd. Die reorganisatie heeft grote financiële gevolgen voor zaken als cultuur, groenvoorziening en de zorg.
Onlangs liet de Vereniging Nederlandse Gemeenten een onderzoeksbureau becijferen dat de gemeenten in 2018 samen 4,8 miljard euro tekortkomen wanneer het beleid niet verandert. Volgens de VNG hebben gemeenten ook nauwelijks middelen om de gevolgen van die tekorten te verlichten.
De Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden op 18 maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.