Pontje Eemdijk weer in de vaart

EEMDIJK - Het pontje tussen Eemdijk en Eemnes is maandag weer in de vaart genomen. Automobilisten en fietsers kunnen van 1 maart tot 1 november gebruik maken van de populaire veerpont over de Eem, die al sinds jaar en dag bestuurd wordt schipper Evert Hoolwerf.
Holwerf was maandagochtend blij dat hij het water weer op mocht: "Gelukkig vaar ik nu weer, want ik heb er naar uitgekeken. Het is ook een teken dat het voorjaar weer is begonnen." Volgens de Eemdijker ziet de pont er weer picobello uit: "We hebben de pont opgeknapt en het vaartuig is weer voorzien van nieuwe kabels."

RENDABEL

In de winter wordt er volgens Hoolwerf niet gevaren, omdat de wegen naar de pont toe niet gestrooid worden en dus glad kunnen zijn: "Met ijs en sneeuw is de pont niet rendabel. Mensen moeten dan wel een kilometer of acht omrijden." Toch zit de veerpontbaas niet stil in de winter: "Ik werk dan bij Polynorm en hou me bezig met het vangen van ganzen."
Niet alleen toeristen, maar ook forensen maken gebruik van de pont. Hoolwerf kent die laatste groep al jaren: "Ik kom ze regelmatig tegen op het voetbalveld en dan vragen ze me ook de hele tijd wanneer we weer gaan varen." Hij geniet daar enorm van: "Het is mooi en vrij werk, want er zit niemand achter je vodden aan".

ZONDAG

Hoolwerf kent ook de discussie om de pont voortaan op zondag te laten varen, maar dat ziet hij niet zo snel gebeuren: "Er moet veel water door de Eem stromen voordat dat gebeurt. Dat plan kan de CDA-wethouder niet uitvoeren, omdat ook de ChristenUnie in het college van Bunschoten zit en die partij is daar tegen".

'Verslaggever Rik Dogger maakt op Radio M Utrecht de oversteek met schipper Evert Holwerf'
Pontje Eemdijk weer in de vaart

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.