Berouwvolle afperser familie De Mol blijft in cel

ZEIST - De 70-jarige Dirk Klaas M. die wordt verdacht van het afpersen en bedreigen van John de Mol en het gezin van zijn zus Linda de Mol, vindt het "heel verschrikkelijk" wat hij heeft gedaan. Hij barstte dinsdag in snikken uit bij de rechtbank in Utrecht, die besloot dat M. voorlopig vast moet blijven zitten.
M. stortte tijdens de rechtszaak ook even in en is daarna afgevoerd. Hij lijkt zich erg schuldig te voelen dat hij John en Linda de Mol afperste en ook is hij zeer aangeslagen over het leed dat hij zijn eigen familie heeft aangedaan. Volgens verslaggever Eva Munnik, die de zaak voor RTV Utrecht volgt, komt hij niet fit over.

AFGEVALLEN

De advocaat van M. zei dinsdag dat zijn cliënt en zijn hele familie er helemaal doorheen zitten: "Hij trekt het niet in het huis van bewaring. Hij loopt op zijn laatste benen en heeft er zowel fysiek als psychisch last van.'' M. is de afgelopen maanden 10 kilo afgevallen en zijn vrouw en kleinkind zijn door alle stress in therapie zijn gegaan.
M. zou volgens zijn advocaat op vrije voeten moeten komen. De Zeistenaar is volgens zijn advocaat namelijk geen harde crimineel, maar er zou iets aan de hand zijn in zijn psyche. M. zag de afpersing als een kat- en muisspel. Hij zou geen geldproblemen hebben gehad en ook nooit van plan zijn geweest zijn dreigementen uit te voeren.

HERHALING

Het Openbaar Ministerie verzette zich tegen de gevraagde vrijlating, omdat M. een jaar lang is doorgegaan met het afpersen en bedreigen ook na grote aandacht in de media. "Die vasthoudendheid baart ons grote zorgen. De kans op herhaling als hij vrij komt, is groot", concludeerden de aanklagers.
De rechters vinden dat het maatschappelijk belang boven het persoonlijke belang van M. gaat. Daarom moet hij achter de tralies blijven zitten tot in ieder geval de volgende zitting op 19 mei. Dan wordt er opnieuw gekeken of hij in voorarrest moet blijven. Op 18 juni staat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen M. gepland.

DREIGBRIEVEN

Tot nu toe is het nog een mysterie wat het motief van M. was. Hij werd eind december opgepakt en zit sindsdien in de cel. De Zeistenaar terroriseerde vanaf 2013 een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven, waarin hij 5 miljoen euro eiste.
De afperser heeft nooit geld ontvangen van de media-ondernemer. De dreigbrieven hadden grote invloed op zijn leven en met name op dat van zijn zus Linda en haar kinderen. M. heeft trouwens nog geen contact met de familie De Mol gezocht. Eventueel later wil hij dat wel, zegt zijn advocaat. "Maar dat is nu nog niet aan de orde."

Vooruitblik op de rechtszaak in Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht
Interview met Paul Emmelot, de advocaat van Dirk Klaas M.
Verslaggever Eva Munnik was bij de rechtszaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.