Eis 20 jaar cel voor doodsteken Zweedse scholiere

UTRECHT - De Utrechter Sander V. zou 20 jaar de cel in moeten voor het doodsteken van de 19-jarige Zweedse scholiere Saga Backman. Dat eiste het Openbaar Ministerie maandag bij de rechtbank in Breda. De Zweedse werd in september 2013 omgebracht in Den Bosch.
Volgens verslaggever Jan Waalen van Omroep Brabant was de eis zo hoog omdat V. weinig heeft verklaard, geen spijt heeft betuigd en ook de naam van Backman niet wilde noemen. V. was nog niet eerder met justitie in aanraking geweest.
De advocaat wil dat V. volgens jeugdrecht wordt veroordeeld, omdat de nu 23-jarige verdachte achter zou lopen in zijn ontwikkeling. Volgens de advocaat is er te weinig bewijs dat V. de scholiere om het leven zou hebben gebracht en zou er eigenlijk vrijspraak moeten volgen.
Tijdens de rechtszaak maandag las de moeder een emotionele slachtofferverklaring voor. "Ik heb het dierbaarste wat een moeder bezit verloren", zei Backmans moeder. "Ze is van ons gestolen." V. keek haar tijdens het voorlezen van de verklaring niet aan.

BRANDGANG

De Zweedse scholiere werd op 10 september 2013 gevonden in een brandgang in de Leonardus van Veghelstraat. Ze zou daar door V. zijn opgewacht en zeker acht keer zijn gestoken. Ze is nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overleed de jonge vrouw aan haar verwondingen.
V. was de ex-vriend van de scholiere en zou haar al langer hebben belaagd. Ze had daarvan al melding gemaakt bij de politie, maar die had nog geen actie ondernomen. Minister Opstelten van Justitie belde destijds met de korpsleiding om te vragen waarom de studente niet was geholpen door de politie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.