Utrecht: Aanpak huisjesmelkers lastig

UTRECHT - De gemeente Utrecht zegt er alles aan te doen om malafide kamerverhuurders aan te pakken, maar de huisjesmelkers gaan willens en wetens steeds opnieuw de fout in. Het college van B en W hoopt dan ook dat de nieuwe Woningwet de stad meer mogelijkheden geeft om illegale praktijken aan te pakken. Dat schrijft stadsbestuur aan de gemeenteraad.
"Het gaat hier om professionals die stelselmatig en bewust wet- en regelgeving negeren", schrijft het stadsbestuur. Er worden regelmatig dwangsommen opgelegd, maar bij een volgend pand doet dezelfde huisjesmelker precies hetzelfde. "Dit maakt de aanpak tot een zeer arbeidsintensief en langdurig proces."
De gemeente moet bij de aanpak van de verhuurders op eieren lopen omdat anders de studenten hun kamers worden uitgezet of worden gepest. In de stad is al een tekort van 5700 kamers en Utrecht zit niet te wachten op nog meer studenten die een onderkomen zoeken.
De oplossing ligt volgens het stadsbestuur in het bouwen van meer studentenhuizen, zodat studenten die slachtoffer zijn van een huisjesmelker makkelijk kunnen verhuizen. Daarbij biedt ook de nieuwe Woningwet mogelijkheden, zoals boetes en het overnemen van het beheer van de studentenhuizen.
De mogelijkheden die de nieuwe Woningwet biedt, moeten wel worden uitgewerkt. Daardoor zal het nog enige tijd duren voordat foute verhuurders goed kunnen worden aangepakt, waarschuwt de gemeente.
De gemeenteraad praat binnenkort over de kwestie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.