Nieuw convenant RTV Utrecht als rampenzender

PROVINCIE UTRECHT - Directeur Paul van der Lugt van RTV Utrecht en burgemeester Jan van Zanen namens de Veiligheidsregio Utrecht hebben woensdag een convenant ondertekend waarin afspraken staan over rampen. RTV Utrecht is bij wet de rampenzender van de regio, maar de officiële regels zijn verouderd.
Het vorige convenant is twaalf jaar oud en was aan vernieuwing toe. In de nieuwe afspraken staat dat Radio M Utrecht op 93.1 FM het belangrijkste medium blijft als er rampen zijn, maar RTV Utrecht zegt in het convenant dat ook televisie, teletekst, website en apps worden ingezet om officiële berichten bij rampen te communiceren.
Met de nieuwe overeenkomst moet het ook makkelijker worden voor de burgemeester om op zender te komen. De procedure is eenvoudiger gemaakt en er zijn afspraken gemaakt over technische voorzieningen.
In het convenant staan niet alleen afspraken. Ook liggen er teksten klaar voor standaardberichten, bijvoorbeeld als er gevaarlijke stoffen zijn gelekt of als ergens explosiegevaar is. Ook ligt er een bericht klaar als door een storing de sirenes per ongeluk zijn afgegaan.
In de afgelopen jaren was RTV Utrecht rampenzender onder meer bij de grote stroomstoring in Nieuwegein in 2012 en bij de ontruimingen van flats in Kanaleneiland na de vondst van asbest.

Verslaggever Rik Dogger over het nieuwe rampenzenderconvenant
Nieuw convenant RTV Utrecht als rampenzender

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.