Eis: drie jaar cel tegen ontuchtige zwemleraar

© Lex van Lieshout, ANP
SOEST - Zwemleraar Jacob V. uit Soest heeft zich schuldig gemaakt aan ontucht met leerlingen. Tot die conclusie komt de officier van justitie, die wil dat de 29-jarige verdachte drie jaar celstraf krijgt, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Volgens de aanklaagster is bewezen dat V., die werkte in zwembad Spaarnwoude in Velsen-Zuid, zich heeft vergrepen aan achttien jonge kinderen door hen tijdens de lessen onzedelijk te betasten en met zijn hand in hun broekje te gaan. In acht gevallen vroeg de officier van justitie vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.
Aan de voorwaardelijke straf worden wat het OM betreft strikte voorwaarden verbonden. Zo wil de officier van justitie dat de rechtbank V. een proeftijd van tien jaar oplegt. In die tijd mag hij niet als zwemleraar aan de slag. Ook mag hij - vrijwillig of betaald - niet werken met kinderen onder de zestien jaar.
De aanklaagster benadrukte dat het handelen van V. enorme impact heeft gehad op de kinderen, hun ouders en de gezinnen waarin zij leven. "Veel ouders vragen zich af: waarom? Waarom mijn kind? Dan is het extra moeilijk te verteren als een verdachte bij wie zij hun kind in vertrouwen achterlieten niets zegt, geen verantwoordelijkheid neemt voor wat hij heeft gedaan."
Gedurende het onderzoek wilde V., ook vervolgd voor het bezit van dierenporno, niet meewerken aan psychologisch onderzoek. Dat gold ook in de weken die hij doorbracht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Daardoor is er geen grond voor een eventuele behandeling ,,en is slechts een lange celstraf op zijn plaats", aldus de officier van justitie.
De advocaten van V. hekelden de bewijsvoering van het OM en vroegen de rechtbank alle verklaringen van de kinderen als bewijs uit te sluiten. Doordat zij hen zelf niet mochten ondervragen, was ,,geen eerlijke taxatie" van de verhalen mogelijk. Zij claimden volledige vrijspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.