Asielzoekers in detentie voortaan door scan

ZEIST - Asielzoekers die worden opgesloten, hoeven voortaan geen lichamelijk onderzoek meer te ondergaan. Onder andere in het detentiecentrum Kamp Zeist staan nu bodyscans waarmee hun lichaam kan worden onderzocht. Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven, die verantwoordelijk is voor asielbeleid, donderdag bekend in de Tweede Kamer.
De andere scans staan in Rotterdam en op Schiphol. GroenLinks, D66 en Amnesty International wilden dat er een eind kwam aan de lichamelijke onderzoeken. GroenLinks sprak van 'aanranding'.
Alleen in incidentele gevallen kunnen personen nog in en op hun lichaam worden onderzocht, zei Teeven. De wet staat dat toe. Ook is het volgens de staatssecretaris soms nodig dat vreemdelingen in isolatie worden gezet. Maar SP en GroenLinks vinden dat isolatie nog te vaak voorkomt en willen dat de opsluiting in afzondering alleen in een uiterste geval mag plaatsvinden. ,,Dus niet als iemand weigert om een formulier te ondertekenen'', gaf GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet aan als voorbeeld dat zij heeft gehoord. Zij wil dat Teeven met een actieplan komt, maar dat is hij niet van plan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.