Budgetvoorlichter Nibud viert 35-jarig bestaan

UTRECHT - Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Nibud, heeft de budgetvoorlichter vrijdag een jubileumcongres georganiseerd, waarbij ook koningin Máxima aanwezig was.
Gabriëlla Bettonville van het Nibud merkt dat steeds meer mensen gebruik maken van de budgetvoorlichter. "In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat ons raadpleegt verdubbeld. Door de crisis zien we dat mensen heel anders met hun geld omgaan, er meer bovenop zitten en ook echt willen weten hoe ze slim met hun geld omgaan."
Om de verjaardag te vieren presenteert het Nibud vandaag de resultaten van een onderzoek naar het gedrag van consumenten. Volgens Bettonville is het belangrijk dat schuldhulpverleners inzien dat consumenten vaak beslissingen nemen op basis van emotie.
"We laten ons leiden door wat anderen hebben. Ons gevoel speelt een heel belangrijke rol. Die psychologische principes zijn belangrijk om te weten als je mensen wilt helpen om verstandig met hun geld te laten omgaan."

SPAARGELD

Een van de opvallendste kenmerken uit het onderzoek is dat veel mensen hun geld graag op de bank laten staan. "Mensen met een lening en die ook spaar geld hebben, vinden het heel moeilijk om die lening af te lossen. Vaak is het verstandig om toch je spaargeld te gebruiken om leningen af te lossen."
Op basis van het onderzoek heeft het Nibud tips voor mensen uit de financiële wereld en schuldhulpverleners. Daarnaast zijn de resultaten van het onderzoek verwerkt in een boek, dat vanaf vandaag gratis te downloaden is op de site van het Nibud.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.