"De Kruif alleen nog verdacht van witwassen"

STICHTSE VECHT - VVD-politica Kathalijne de Kruif uit Maarssen wordt niet langer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en betrokkenheid bij hennepteelt. Wel blijft ze nog vastzitten vanwege het witwassen van geld. Dat meldt haar advocaat John Peters.
De rechtbank bepaalde donderdag dat De Kruif nog dertig dagen langer blijft vastzitten. Toch is er een kans dat ze volgende week vrijkomt. Dan beslist de raadkamer van de rechtbank of haar voorlopige hechtenis geschorst wordt, zoals haar raadsman donderdag vroeg. Vooruitlopend op dat besluit is het verzoek van het OM om haar vast te houden dus wel toegewezen.
Volgens advocaat Peters is zijn cliënt tot nu toe flink aan de schandpaal genageld. "Zonder überhaupt iets te weten van het dossier, is de afgelopen anderhalve week door Jan en alleman d'r hoofd er wel van afgehakt. Ze is blij dat ze hopelijk straks naar huis mag. Ik hoop dat volgende week voor elkaar te krijgen."

POLITIELEK

Peters vermoedt dat de politie belangrijke informatie uit het dossier heeft gelekt. "De informatie uit het dossier komt niet van de verdediging. Wat mij betreft zijn er duidelijke aanwijzingen dat ze afkomstig zijn van de politie", aldus Peters. "Details van het dossier worden in alle media vermeld, dan is het voor mij wel duidelijk van wie dat afkomstig is."
Twee weken geleden werd De Kruif gearresteerd vanwege betrokkenheid bij diverse strafbare feiten. Ook wordt ze ervan beschuldigd vertrouwelijke informatie te hebben gelekt over de burgemeesterskandidaat. Haar partij de VVD besloot eerder om haar op non-actief te stellen. Formeel is ze nog wel raadslid.

HECHTENIS

In het onderzoek werden in totaal acht mensen opgepakt. Twee van hen blijven in ieder geval nog 90 dagen in hechtenis, een derde verdachte zit nog 60 dagen vast. Een iemand is vrijgelaten, twee andere verdachten horen volgende week hoelang ze nog vast moeten zitten.
Bij de arrestatie van de verdachten werden eerder huiszoekingen gedaan in Maarssen, Utrecht en De Bilt. Daarbij zijn onder meer boten, auto's en een waterscooter in beslag genomen.

"De Kruif alleen nog verdacht van witwassen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.