Stemfie mag ook bij verkiezingen Provinciale Staten

PROVINCIE UTRECHT - Ook tijdens de komende provinciale en waterschapsverkiezingen mag er een stemfie worden gemaakt. De foto's in het stemhokje blijven toegestaan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.
De Kiesraad liet na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 weten dat zo'n kiekje met een stembiljet 'op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim staat'. Minister Plasterk nam het advies om de stemfie te verbieden echter niet over. "Het is niet wettelijk verboden en dus mag het. Anderzijds promoten we het ook niet", aldus een woordvoerder.
De Kiesraad blijft volgens een woordvoerster echter tegen de foto's. "Ons advies blijft staan, maar de minister nam het destijds niet over. We hebben overigens geen signalen dat er ook daadwerkelijk misbruik is gemaakt van de selfies."

MISBRUIK

Desalniettemin wordt er wel scherp gelet op eventueel misbruik, laat zowel het ministerie als de Kiesraad weten. Medewerkers van een stembureau houden in de gaten of er geen stemfies worden gemaakt waarbij er sprake lijkt van omkoping, ronselen of stemdwang. Mocht dat gebeuren, dan grijpen ze in. Bovendien komen er posters te hangen in de stembureaus om mensen te wijzen op hun stemgeheim.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.