Conducteur in Utrecht mishandeld op actiedag NS

PROVINCIE UTRECHT - Op de dag dat NS-personeel actievoert tegen het geweld dat het personeel tijdens het werk ondervindt, is op station Utrecht Centraal een conducteur mishandeld. Die liep daarbij een bloedneus op. De dader van de mishandeling rond 05.00 uur is voor zover bekend nog op vrije voeten.
Een NS-woordvoerder telde dit weekend drie geweldsincidenten op het spoor, de mishandeling in Utrecht niet meegeteld. Bij de incidenten werden medewerkers met de dood bedreigd en bespuugd en op vrijdag werd een conductrice op het traject tussen Schiphol en Hoofddorp mishandeld. Die liep daarbij breuken in haar gezicht op.

TENDENS

Volgens FNV-bestuurslid Huub van den Dungen zijn de incidenten schering en inslag. "We hebben een rekensommetje gemaakt. Dat betekent dat een conducteur erop moet rekenen dat hij een keer per twee jaar echt in een zwaar geweldsgeval verzeild kan raken."
Volgens Van Den Dungen wordt er door de NS veel geld gestopt in het bestrijden van geweld, maar zet het geen zoden aan de dijk. "Het aantal incidenten blijft ongeëvenaard hoog, het blijft gewoon hetzelfde niveau houden als de afgelopen jaren. Dan moet je toch gaan kijken naar andere maatregelen."

SPOORWEGPOLITIE

Poortjes bij alle stations en de terugkeer van de spoorwegpolitie ziet FNV als mogelijke maatregelen om het geweld terug te dringen. De toezichthouders zouden daarnaast met meer dan alleen handboeien moeten worden uitgerust.
"Het is verschrikkelijk dat we tot deze maatregelen moeten besluiten. Maar de omstandigheden laten ons zo langzamerhand geen keus meer. Wij denken dat we met de NS de komende dagen in discussie gaan over het beter uitrusten van de veiligheid- en servicemedewerkers", aldus de FNV-bestuurder.
Maandagochtend hield NS-personeel nog een geluidsactie tegen het geweld waarbij alle treinen op hetzelfde moment toeterden. In Alkmaar legden maandag volgens de NS medewerkers het werk spontaan even neer. Het spoorbedrijf wil dat er op stations meer bewakingscamera's komen en dat er meer politie wordt ingezet.

Vakbond voor rijdend personeel (VVMC) over actiedag
Reactie NS na mishandeling maandagochtend
NS-personeel is geweld spuugzat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.