"Luchtkwaliteit op Marnixlaan beneden de norm"

UTRECHT - De concentraties schadelijke stoffen rond drukke verkeersaders in Nederland zijn nog altijd te hoog. Daarvoor waarschuwt Milieudefensie dinsdag. Zo hoort de Marnixlaan in Utrecht tot een van de meest vervuilde plekken van het land.
Van de 11 locaties waar in Utrecht gedurende een maand werd gemeten, bleef de uitstoot maar op 4 plaatsen onder de norm. Landelijk gezien werd op twee derde van de 58 gemeten verkeersaders te hoge concentraties stikstofdioxide vastgesteld.
In heel Nederland zijn de hoogste schadelijke stoffen gemeten op de Javastraat in Den Haag, de Valkenburgerstraat in Amsterdam en op de Stadhoudersweg in Rotterdam. Milieudefensie verwacht dat het op een aantal locaties dit jaar niet gaat lukken om aan de Europese norm te voldoen.

BOETES

Als de gemiddelde hoeveelheid schadelijke stoffen over een heel jaar hoger ligt dan de Europese norm, dan dreigen boetes uit Brussel, waarschuwt Milieudefensie. Die kunnen mogelijk oplopen tot honderden miljoenen euro's. Maar volgens het RIVM in De Bilt zal het niet zo'n vaart lopen.
Het instituut zegt dat op basis van een eerste meting niet kan worden gesteld dat Nederland de normen dit jaar niet haalt. "Aan het begin van het jaar zijn de concentraties stikstofdioxide altijd hoger dan gemiddeld'', legt een woordvoerder uit. De luchtkwaliteit in Nederland is volgens het instituut al jaren gestaag aan het verbeteren.

Milieudefensie: "Wij verwachten dat in de zomermaanden lagere waarden gemeten worden"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.