Onafhankelijk onderzoek naar nieuwe verkeerssituatie bij De Gaard

UTRECHT - Projectontwikkelaar Top Vastgoed komt ongeruste omwonenden van winkelcentrum De Gaard in Utrecht tegemoet. Zij zijn bezorgd over de facelift die het winkelcentrum zal ondergaan. De Gaard wordt te groot en er komt veel te veel verkeer in de wijk, vinden ze.
Bewoners zeggen dat Veilig Verkeer Nederland inmiddels heeft toegezegd dat het de verkeerssituatie rond De Gaard onder de loep gaat nemen.Top Vastgoed laat óók een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de verkeerssituatie, schrijft het in een memo aan de gemeenteraad. In dat stuk is tevens een lijst van concrete actiepunten opgesteld om zorgen van bewoners weg te nemen.

RONDLEIDING

Bezorgde bewoners gaven Utrechtse gemeenteraadsleden afgelopen zaterdag een rondleiding om de gevolgen van de plannnen te laten zien. Top Vastgoed is nu bereid om met de bewoners van de kop van de Lamerislaan opnieuw in gesprek te gaan over "een meer optimale oplossing vanuit het perspectief van de bewoners". Ook zal de ontwikkelaar een onafhankelijke externe verkeerskundige inschakelen om te kijken of er toch nog andere oplossingen voor de ontsluiting van het parkeerterrein mogelijk zijn.
Verder zal met de bewoners over de plaatsing van de bomen op en rond het parkeerterrein worden overlegd, om een zo goed mogelijk bomenplan voor de bewoners van de eengezinswoningen en de flat aan de Lamerislaan tot stand te brengen.
Top Vastgoed is het niet eens met de kritiek van bewoners dat De Gaard veel te groot wordt. Volgens het bedrijf is er in Tuindorp, Tuindorp-oost en Voordorp veel te weinig winkelaanbod en past het binnen het gemeentebeleid dat het buurtwinkelcentrum wordt vergroot naar een wijkwinkelcentrum voor Noordoost, dat in totaal bijna 13.000 bewoners heeft.
"We kunnen het gevoel van 'groot' wel begrijpen", schrijft Top Vastgoed. "Omdat het deels ook moeilijk is voor te stellen waar de uitbreiding plaatsvindt. Dit is namelijk grotendeels aan de noordzijde van het huidige centrum, mogelijk gemaakt door de versmalling van de Eykmanlaan. Aan de zuidkant en de oostkant zal het winkelcentrum niet dichter bij de bestaande woningen komen. Aan de westkant en de noordoostkant is dat wel enigszins het geval. Wij stellen voor om samen met Stedenbouw en Verkeer van de gemeente én met de direct omwonenden te bespreken of en welke optimalisaties hier nog mogelijk zijn."

LEEGSTAND

De ontwikkelaar is niet bezorgd over leegstand, zoals bezorgde bewoners aanvoeren. "We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe units in het winkelcentrum volledig verhuurd gaan worden. Dit wordt bevestigd door de grote belangstelling vanuit de markt die er nu al is, enkele jaren voor opening." Top Vastgoed zegt dat er bijvoorbeeld al voorwaardelijke overeenstemming is bereikt met een opticien/audicien en dat er wordt gesproken met onder meer een kleinere biologische supermarkt.
Volgens Top Vastgoed staan de huidige ondernemers in De Gaard vrijwel unaniem achter het plan. "Hoewel enige ambivalentie natuurlijk wel begrijpelijk is. Als je kaasboer bent, ben je blij met de groei van het centrum en de stroom bezoekers die dit aantrekt, maar een grotere AH zal ook een betere kaasafdeling hebben."

ONDERNEMERS

Met alle zittende ondernemers is gesproken, zegt de projectontwikkelaar. Zij hebben voorrang gekregen op een nieuwe plek in het centrum. Veel ondernemers kunnen blijven zitten (noordzijde), maar een aantal heeft gekozen voor een grotere winkel op een andere plek, zoals bakkerij Neplenbroek dat het concept van winkelcentrum Terwijde ook in De Gaard wil lanceren.
De huurders aan de zuidzijde moeten verplaatsen. Met één huurder is Top Vastgoed nog in overleg. Ook de viskar van Van de Mheen die enkele dagen in de week in De Gaard staat, zal een vaste eigen winkel krijgen. Ook is ruimte voor horeca. Het zal dan gaan om een lunchroom of restaurant dat om 22.00 dicht moet zijn.

BLOEMENKIOSK

Top Vastgoed is nog in gesprek met de huurder van de bloemenkiosk. "Hij krijgt een nieuwe kiosk, die hij tegen gunstige voorwaarden kan huren, stelt de ontwikkelaar. Huurder Wiemelink heeft echter nog een geschil met de gemeente over (al dan niet) vermeend eigendom van de huidige kiosk die op erfpachtgrond van de gemeente staat. Dat ligt gevoelig omdat de bloemenverkoper de waarde van die kiosk als zijn pensioen beschouwt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.