NS geeft 20.000 euro voor Joods Monument Utrecht

UTRECHT - De NS schenkt 20.000 euro aan Stichting Joods Monument Utrecht. De stichting heeft dat geld hard nodig om het Joods Monument bij het Spoorwegmuseum in Utrecht te realiseren.
Utrecht is de laatste grote stad van Nederland waar nog geen Joods Monument staat om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.
De stichting Joods Monument Utrecht wil dit najaar een monument onthullen dat bestaat uit een beeld en een muur met de 1224 namen van de slachtoffers er in gegraveerd. Het beeld is al bijna af, maar het geld om de muur te realiseren is er nog niet. De muur is veel duurder uitgevallen dan gedacht. Het bedrag van de NS is een stap in de goede richting, maar daarmee is het gat nog niet gedicht, stelt de stichting.
In de Tweede Wereldoorlog werden ruim 1600 Utrechtse Joden gedeporteerd. Slechts 400 keerden terug in de stad. Bijna alle Joodse slachtoffers uit Utrecht vertrokken met NS-treinen vanaf het toenmalige station Maliebaan.
Mensen kunnen nog altijd symbolisch een naam in de muur adopteren en zo bijdragen aan de financiering van het monument. Inmiddels is dat bijna 500 keer gebeurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.