"De Kruif lekte aan Ploeg om Bats burgemeester van Stichtse Vecht te maken"

STICHTSE VECHT - Bij de fraude rond de burgemeestersbenoeming in Stichtse Vecht zijn meer VVD'ers betrokken. Het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland onderzoekt de rol van Piet Ploeg, oud-wethouder in Stichtse Vecht, en Rob Bats, oud-burgemeester in het Groningse Haren. Dat schrijft NRC Handelsblad.
De twee worden ervan verdacht dat ze hebben geprobeerd de burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht in het voordeel van VVD'er Bats te beïnvloeden. Fractievoorzitter Kathalijne de Kruif, die al enige tijd vastzit op verdenking van witwassen, zou als lid van de vertrouwenscommissie informatie hebben doorgespeeld over de sollicitatieprocedure aan Ploeg. Dat werd bij toeval duidelijk tijdens een onderzoek naar hennepteelt en witwaspraktijken, waarbij De Kruif werd afgeluisterd.
Ploeg kreeg onder meer te horen welke vragen en welke casus aan de sollicitanten zouden worden voorgelegd. Die informatie diende ervoor te zorgen dat Bats benoemd werd. Uiteindelijk werd PvdA'er Marc Witteman de burgemeester van Stichtse Vecht.
Bij Ploeg is huiszoeking gedaan. Hij wordt volgens opsporingsbronnen verdacht van het medeplegen van schending van de geheimhoudingsplicht, schrijft de NRC. Bats kan worden verdacht van passieve ambtelijke omkoping.
Het onderzoek is van Utrecht overgedragen aan het OM in Oost-Nederland omdat Ploeg tot voor kort een hoge functie bij het OM in Utrecht bekleedde. Hij was er directeur bedrijfsvoering. Ploeg is nu voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Hij verloor daarbij een broer, schoonzus en neefje. Ploeg zegt tegen de krant niets te weten van verdenkingen. "Ik ben door de rijksrecherche alleen gevraagd om binnenkort als getuige een verklaring af te leggen."
Het Openbaar Ministerie wil dinsdag niet ingaan op de berichtgeving. "In het belang van het onderzoek kunnen we daar niets over zeggen", zegt een woordvoerster.
Volgens een woordvoerder van het partijbestuur van de VVD stelt de integriteitscommissie van de partij geen onderzoek in naar Bats en Ploeg omdat beide leden momenteel geen actieve functie binnen de VVD
vervullen.
Overigens heeft De Kruif dinsdag haar ontslag als gemeenteraadslid van Stichtse Vecht aangeboden aan burgemeester Witteman. De VVD-fractievoorzitter vindt dat het niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf is als zij nog langer politiek actief is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.