Veel publiek voor Romeins schip in Leidsche Rijn

© RTV Utrecht
LEIDSCHE RIJN - In een stralende zon en onder grote belangstelling van de pers keken woensdagmiddag ruim duizend mensen hoe het Romeinse schip De Meern I naar het nieuwe museum Castellum Hoge Woerd werd gebracht.
Onder begeleiding van Romeinen die met bloemen strooiden, reden de mannen van het Utrechtse transportbedrijf Mammoet het eeuwenoude schip naar de tentoonstellingsruimte die nog in aanbouw is. Voor veel werknemers van het transportbedrijf was het een thuiswedstrijd en dat maakte de klus extra bijzonder.
Nadat het schip op de plek van bestemming was aangekomen, tilde een kraan het gevaarte de lucht in. Vervolgens werd De Meern I een kwartslag gedraaid zodat de archeologische vondst naar binnen kon worden geschoven. Aan Utrechtse wethouder Kees Geldof de eer om daarbij te helpen door het trekken aan een kabel.
Veel schoolkinderen mochten van hun meester of juf het spektakel bekijken. In het zonnetje zagen ze hoe het gevaarte langzaam door de open zijde het museum in verdween. Het duurt nog enkele maanden voordat ze het schip van dichtbij mogen zien. Eerst moet het Castellum worden afgebouwd.

BIJZONDER

Het 25 meter lange schip werd in 1997 toevallig gevonden bij graafwerkzaamheden voor Leidsche Rijn. "De meest bijzondere dag uit mijn carrière", zeiden betrokken archeologen die bij het castellum keken hoe hun vondst een permanente plek krijgt boven de grond.
Het kostte bijna zes jaar om de voor Nederland unieke vondst uit te graven en te bergen. In 2003 is de boot naar het maritiem depot van de dienst gebracht en daar in een speciaal voor het schip gebouwd conserveringsbassin gelegd. Tijdens de conservering is onder andere het water in het eeuwenoude hout vervangen door een kunstwas, een methode die ook voor de RCE nieuw was.
De dienst noemt het schip een archeologisch pronkstuk, omdat ook de meubels, het gereedschap en persoonlijke spullen van de schipper aan boord bewaard zijn gebleven. "En we vonden duizend spijkers", aldus een van de archeologen.
Het nieuwe museum Castellum Hoge Woerd wordt gebouwd op een plek waar vroeger een Romeins fort stond. Na de zomer gaat het museum open voor publiek.

Gesprek met architect Yko Buursma.
Romeins schip schuift museum Leidsche Rijn binnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.