Nibud bezorgd om gezin met modaal inkomen

UTRECHT - Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in Utrecht maakt zich zorgen over gezinnen waarbij één ouder werkt en een jaarinkomen heeft tot 35.000 euro bruto. Het traditionele kostwinnersgezinnen heeft steeds meer moeite om rond te komen, constateert het instituut in haar woensdag gepubliceerde Budgethandboek 2015.
Gezinnen met twee of meer kinderen die rond moeten komen van een modaal inkomen, komen volgens het Nibud feitelijk geld tekort om volledig mee te doen in de maatschappij. Zij kunnen de huur en andere vaste lasten wel betalen, maar houden na aftrek van de kosten van levensonderhoud te weinig over om zich bijvoorbeeld een auto te kunnen veroorloven, op vakantie te gaan of de kinderen te laten sporten.
De circa 87.000 gezinnen waar dit voor geldt, komen niet in aanmerking voor kwijtschelding van lokale lasten en krijgen ook geen zorg- of huurtoeslag. Het Nibud spreekt van "een echte risicogroep" die dagelijks voor lastige financiële keuzes staat. Om de kinderen toch naar bijvoorbeeld muziekles of voetbal te kunnen sturen, bezuinigen zij onder meer op voeding en onderhoud van woning of tuin.
Het Nibud is verder erg bezorgd om bijstandsgezinnen met kinderen. Alleen als zij heel goed op de kleintjes letten, gebruikmaken van alle toeslagen en subsidieregelingen waarvoor ze in aanmerking komen en geen extra uitgaven hebben aan bijvoorbeeld zorg of bestaande schulden, komen ze precies rond. Daarbij heeft het Nibud geen geld begroot voor vakanties en hobby's en is het instituut uitgegaan van een relatief lage huur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.