Eigenaar Charlie Hebdo-poster: Ik laat me niet bang maken

Potman weigert de poster weg te halen
Potman weigert de poster weg te halen © RTV Utrecht
UTRECHT - De poster van het Franse blad Charlie Hebdo blijft hangen op het raam van Gerben Potman. Dinsdagmiddag kreeg Potman een baksteen door de ruit van zijn woning, maar hij denkt er niet over om de poster weg te halen. Tegen RTV Utrecht zegt hij: "Misschien komt er nog wel een steen. Nou ja, dan moet die steen maar komen".
Volgens Potman zit een groepje Marokkaanse jongeren achter de vernielingen. "Ze stonden hier al eerder voor het huis. Toen zeiden ze al dat ik de poster weg moest halen anders kreeg ik een steen door mijn ruit."
In eerste instantie neemt de trouwe lezer van het satirische blad Charlie Hebdo de bedreigingen niet serieus. Tot hij dinsdagmiddag gebeld werd. "De politie vertelde mij dat mijn raam vernield was", aldus de Utrechter. Erg onder de indruk oogt Potman niet, de vernieling lijkt hem alleen maar standvastiger te hebben gemaakt om de poster te laten hangen.
Potman had de poster voor zijn raam hangen uit solidariteit met de makers van Charlie Hebdo. In januari kwamen twaalf mensen, onder wie journalisten en politiemensen, om het leven bij een aanslag op de redactie van het Franse blad.

AANGIFTE

Potman heeft woensdagmiddag aangifte gedaan bij de politie. Agenten zijn daarop een buurtonderzoek gestart. Volgens buren stond er dinsdagmiddag inderdaad een groepje jongeren voor het huis aan de Laurens Reaalstraat. De politie roept getuigen op zich te melden.
De meeste buren vinden ook dat de poster gewoon moet blijven hangen. Ook Leendert Goris, lid van de wijkraad, is niet van mening dat de poster weg moet. "Het moet volgens mij gewoon kunnen. Ik weet niet of het provocerend werkt, maar we leven in een land met de vrijheid van meningsuiting."
Het is nog niet duidelijk of de verzekering de schade betaald. Het gat in het raam is tijdelijk gedicht met noodglas.

Potman weigert de poster weg te halen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.