Verkeerstuin Utrecht sluit de deuren

UTRECHT - De Verkeerstuin Utrecht wordt na ruim vijftig jaar opgeheven. De gemeente heeft geen geld gevonden om de tuin in Transwijk open te houden. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad. In de verkeerstuin krijgen leerlingen van basisscholen uit de hele provincie verkeerslessen.
Het voortbestaan van de tuin hing al langer aan een zijden draadje. In 2013 wilde het stadsbestuur de tuin sluiten om te bezuinigen, maar de gemeenteraad stak daar toen een stokje voor. Er werd nog 100.000 euro uitgetrokken om de verkeerstuin open te houden terwijl werd gezocht naar sponsoren. Die zijn niet gevonden, zegt het stadsbestuur.

BEREIK

Het bereik van de verkeerstuin is de laatste jaren minder geworden, zegt B en W. Scholen moesten tien euro per leerling bijdragen en dat was voor veel schoolbesturen te hoog. Mede daardoor is het bezoek vanaf 2013 gehalveerd. Ook zijn veel scholen overgestapt naar gelijksoortige initiatieven, zoals die van de ANWB en Shell.
Bij de tuin waren ook politiemensen betrokken, maar die worden vanwege bezuinigingen ook niet meer ingezet. Wel zegt de gemeente nog nauw samen te werken met Veilig Verkeer Nederland en zijn veel scholen actief met verkeerslessen bezig. Veel Utrechtse kinderen leggen dan ook een verkeersexamen af. Daarvoor is de tuin niet per se nodig, aldus de gemeente.

BOOS

De PvdA is boos over het besluit om de verkeerstuin op te heffen. "We hebben de tuin vijftig jaar in stand gehouden", zegt PvdA-raadslid Gadiza Bouazani. "En de tuin ligt er nog steeds prima bij. Het is niet verloederd ofzo".
Bouazani zegt dat veel scholen nog steeds graag van de tuin gebruik willen maken, maar dat de prijzen de afgelopen jaren flink verhoogd zijn. Ze hoopt dat de partijen die haar eerder steunden om de tuin open te houden, GroenLinks en D66, haar ook dit keer helpen.
Als de reddingsactie van de PvdA niet lukt, sluit de tuin op 1 januari 2016 definitief de deuren. Eén werknemer verliest dan zijn baan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.