China beloofde land voor provincie Utrecht

UTRECHT - China is in trek bij de provincie Utrecht. Gedeputeerden stapten sinds 2011 twaalf keer op het vliegtuig naar het buitenland, waarvan vier keer naar China. De reizen kostten de provincie in totaal bijna 32.000 euro.
Uit onderzoek van de regionale omroepen en de NOS blijkt dat alle negen onderzochte Nederlandse provincies de afgelopen vier jaar naar China zijn afgereisd voor handelsmissies.
"Wij proberen Chinese bedrijven naar Utrecht te halen zodat we hier banen erbij krijgen", zegt de Utrechtse gedeputeerde Remco van Lunteren. "Dat is goed voor de economie. En aan de andere kant proberen we te kijken of we Utrechtse bedrijven die wat in China willen gaan doen aan de juiste contacten kunnen helpen."

ONDERNEMER

De provincie kijkt welke gebieden in China interessant kunnen zijn voor de regio en vraagt dan bedrijven om daar mee naartoe te gaan. Cees Links, directeur van Greenpeak, is een van de Utrechtse ondernemers die inging op het verzoek. "Het is handig. Een politiek getinte organisatie geeft altijd ingangen en mogelijkheden om op plaatsen binnen te komen waar je anders niet zo snel zou komen."
Of de handelsmissies naar China nou per se nodig waren is voor Links moeilijk te zeggen. "Je maakt gebruik van zo'n mogelijkheid en in dit geval zijn er wel degelijk heel concrete dingen uitgekomen, maar of die contacten anders ook wel waren gelegd? Misschien wel, misschien niet."

AFSPRAKEN

Niet alleen de provincie Utrecht deed zaken met de Chinezen. Los van elkaar gingen bestuurders van álle onderzochte provincies op handelsmissie naar China.
"Wat we heel goed hebben afgesproken is: wie gaat nu waar heen en wie zet waar op in", zegt Van Lunteren. "We hebben als Nederland heel veel verschillende dingen te bieden en elke provincie heeft zijn kwaliteiten. Als ze in China op zoek zijn naar een stad met een haven om goed spullen te kunnen exporteren, dan is het logisch dat ik bij terugkomst de gedeputeerde van Zuid-Holland bel om hem in te lichten dat er mogelijkheden zijn voor Rotterdam om een en ander binnen te halen."
Opvallend is verder dat buiten China, in het kader van de handel, vrijwel geen andere landen worden bezocht. Utrecht is de enige provincie die ook reizen onderneemt naar India en Japan. "Onze primaire focus ligt op het China, maar je moet je ogen openhouden en kansen pakken die op andere plekken ontstaan", zegt Van Lunteren.
De handelsmissies van de provincie Utrecht kosten gemiddeld ruim 2.600 euro per persoon. De duurste reis kostte meer dan 6000 euro.
Brabant spande overigens de kroon met de totale kosten. De provincie gaf sinds 2011 ruim 77.000 euro uit aan handelsmissies naar China. Zeeland was het zuinigst, de provincie spendeerde minder dan 10.000 euro aan tien trips.
Brabant gaf de afgelopen vier jaar bijna 200.000 euro uit aan buitenlandse reizen, evenveel als Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Friesland en Zeeland bij elkaar.

China beloofde land voor provincie Utrecht
China beloofde land voor provincie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.