Extra maatregelen tegen agressie op stations

UTRECHT - De overheid en de Nederlandse Spoorwegen nemen extra maatregelen om de agressie op stations en in treinen tegen te gaan.
Op de twintig grootste stations komt een 'stationsagent', die indien nodig snel extra collega's kan oproepen. Ook worden de toegangspoorten op NS-stations zo snel mogelijk gesloten. Het stationsverbod, dat kan worden opgelegd aan notoire overlastgevers, wordt vanaf mei ingevoerd, iets eerder dan gepland. Ook komt er meer cameratoezicht op de stations.
Dat is woensdagavond afgesproken tijdens overleg tussen staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur), minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie), NS-topman Timo Huges, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden.

MISHANDELING

Aanleiding voor het spoedberaad op het ministerie van Veiligheid en Justitie was de zware mishandeling van een NS-conductrice vorige week in een trein van Schiphol naar Hoofddorp. Het zoveelste geval van agressie heeft tot onrust en protestacties geleid onder veel NS-medewerkers, die aandrongen op een duidelijk signaal vanuit de politiek.
Ook de communicatie tussen de politie en de NS wordt verbeterd, zodat de politie gericht kan surveilleren op plekken en momenten waarvan het spoorbedrijf aangeeft dat dat nodig is, zei Blok.
De NS zal op bepaalde momenten op de dag extra gekwalificeerd personeel inzetten om de veiligheid van de reizigers en de eigen medewerkers te verstevigen, kondigde Huges aan. Hij bedankte het kabinet voor de maatregelen die worden genomen. Huges ging eerder op de avond langs bij de gewonde conductrice. "Laat het niet voor niets zijn geweest, want de maat is vol", had ze tegen hem gezegd.

CAMERATOEZICHT

ProRail gaat het aantal camera's op kleine en middelgrote stations uitbreiden. Op enkele grote stations bekijkt de organisatie of het mogelijk is met beeldschermen en spiegels agressie te voorkomen, doordat mensen zichzelf dan kunnen zien.
De vakbonden zijn blij met de afspraken en met de snelle actie van de politiek. Ze realiseren zich dat de maatregelen geen garantie bieden dat het geweld voorbij is, maar dat die wel een bijdrage leveren om het geweld terug te dringen.

MACHINIST

Een machinist uit Utrecht, die ook voorzitter is van de ondernemingsraad van NS Reizigers, riep reizigers op ook hun steentje bij te dragen. Als ze getuige zijn van agressie tegen personeel of iets verdachts zien, zouden ze naar de politie moeten bellen en filmpjes moeten maken, zei hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.