"Vaak bewust geen screening op downsyndroom"

UTRECHT - Zwangere vrouwen maken een bewuste keus over deelname aan screening op het syndroom van Down. Aan screening op andere aangeboren afwijkingen bij de 20-wekenecho doen zwangere vrouwen vaak automatisch mee. Dat meldt het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel in Utrecht.
Het onderzoek werd gedaan onder dertig zwangere vrouwen van Nederlandse, Turkse en Marokaanse afkomst, jonger dan 24 jaar en met een lage opleiding. De vrouwen besluiten veelal om niet aan de screening op het downsyndroom mee te doen en ervaren dat als een persoonlijke keuze. De 20-wekenecho zien ze over het algemeen als standaardzorg; iets waar je automatisch aan meedoet zonder daar bewust over na te denken.
De prenatale screening op het syndroom van Down is in principe op eigen kosten, de 20-wekenecho wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Volgens het Nivel hadden alle vrouwen in het onderzoek een zekere kennis over het downsyndroom, maar was ook sprake van onjuiste ideeën. Zo denken sommige aanstaande moeders dat de kans op een kind met het syndroom van Down klein is, omdat het niet in de familie voorkomt. De afweging wordt vaak gestuurd door emoties, bijvoorbeeld de angst dat er een andere test nodig is en er iets mis gaat met de zwangerschap.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.