Veel onverwachte vondsten bij baggerproject de Vecht

PROVINCIE UTRECHT - De grootste baggerklus uit de geschiedenis van Nederland is afgerond. Tijdens het uitbaggeren van 42 kilometer van de Vecht tussen Utrecht en Muiden werd 2,4 miljoen kuub slib uit het water gehaald. En dat was niet het enige want de rivier gaf ook nog eens de nodige geheimen prijs.
Tijdens het baggeren bleek de Vecht namelijk bomvol onverwachte spullen te zitten. Soms zelfs letterlijk: zo kwamen baggeraars onder meer vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog tegen ter hoogte van Weesp.
In de provincie Utrecht werd nog ouder wapentuig uit het water gevist, namelijk een Karolingisch zwaard van meer dan 1000 jaar oud. Dat ligt nu in een museum.
"Je kunt het zo gek niet bedenken," vat Pieter Kruiswijk van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de vondsten samen. Zijn team kwam naast bommen en een zwaard ook dichte brandkasten, een molensteen uit de 12e eeuw en een autowrak met stoffelijke overschotten van twee vermiste vrouwen tegen.
De afsluiting van het baggerproject is op zaterdag. Dan worden in Maarssen, Loenen, Weesp en Muiden kunstwerken onthuld en is er in Nieuwersluis een lichtshow.

Pieter Kruiswijk over afronding baggerproject

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.