LTO vreest meer gevallen van vogelgriep

PROVINCIE UTRECHT - Landbouworganisatie LTO maakt zich grote zorgen over de uitbraak van vogelgriep in Barneveld. Op een boerderij werd donderdag een milde variant van het griepvirus vastgesteld, waarop besloten werd al het pluimvee te ruimen. Donderdag zijn ongeveer 6000 legkippen geruimd, vandaag volgen er nog zo'n 24.000.
Zo'n 5 maanden geleden werd op diverse plaatsen in Nederland vogelgriep aangetroffen, zoals in Hekendorp. Vanwege de toen opgelegde ophokplicht mochten kippen pas recentelijk weer naar buiten.
"Als je ziet dat de dieren nu pas een week of drie, vier buiten lopen en het eerste geval is er al weer, dan baart ons dat wel zorgen. Dan kan er morgen wel weer een ander zijn", zegt een woordvoerder van LTO. "Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de biologische melk, dan lopen de koeien ook minimaal 165 dagen buiten. Zoiets zou voor de pluimveesector ook moeten kunnen."
Het Gelderse Barneveld is met zo'n 4 miljoen kippen het hart van de pluimveesector en de impact is daarom groot. In een zone van ruim een kilometer rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en pluimveemest. De boerderij ligt op ongeveer 9 kilometer van de grens met de provincie Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.